środa, 5 kwietnia 2017

Wielkancne jajo inaczej czyli prosta i zdrowa dekoracja świąteczna

Idą święta... A jak Wielkanoc to wiadomo - jajko, rzeżucha i wiosenne dekoracje. A gdyby tak: trzy w jednym? - pomyślałam. Tak oto powstało rzeżuchowe jajko wielkanocne, które nadaje się do zjedzenia (rzeżucha to samo zdrowie!) i do dekoracji świątecznego stołu. Świetnie też sprawdzi się jako zdrowy prezent gdy wybierzemy się ze świąteczną wizytą do rodziny i przyjaciół. Do tego jest proste i szybkie w wykonaniu. Same zalety, czyż nie?



Kto chętny tego zapraszam do pracy. I tu uwaga - jeśli chcecie by rzeżucha zdążyła urosnąć do świąt, wysiejcie ją już teraz.

Do zrobienia jaja będziecie potrzebować:
- jajka ze styropianu
- paczki rzeżuchy
- waty lub ligniny
- doniczki


  Styropianowe jajko owijacie watką.


Tak owinięte wkładacie pod kran i porządnie oblewacie wodą. Mokre wkładacie do doniczki.


Następnie obsypujecie je rzeżuchą.


I czekacie dobrych kilka dni aż rzeżucha wyrośnie. Rzeżucha lubi wodę więc pamiętajcie, by codziennie mocno ją podlewać. Patent na to, by podczas pierwszych kilku podlewań nasiona nie spływały z jajka jest taki, że wodę wlewacie do głębokiego talerza, jajko wyjmujecie z doniczki i obtaczacie w wodzie. Po kilku dniach gdy nasiona puszczą i zakorzenią się w watce można już podlewać jajko normalnie.

Po mniej więcej tygodniu rzeżuchowe jajko wygląda tak:



Smacznego jajka:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz